BCN Producció

BCN Producció obre la convocatòria de selecció de propostes de creació per l’any 2016. Adreçada a la comunitat artística de Barcelona i la seva àrea d’influència, aquesta convocatòria incentiva la realització de projectes que necessiten recursos de producció i suport institucional per desenvolupar-se.

Amb aquest programa, que enguany arriba a la seva desena edició, La Capella contribueix a donar resposta a les necessitats econòmiques i de producció dels creadors mentre segueix de prop les pràctiques artístiques actuals, fidel a la seva funció d’equipament públic per a l’art contemporani.

Jurat:
David Armengol, Latitudes (Max Andrews i Mariana Cánepa), Mireia Sallarès, Glòria Picazo i Francesc Ruiz.

Espai Cub

•  Demo / Pau Magrané

•  Cartas desde el bosque / Bárbara Sánchez B.

•  Until I am no longer able to stand / Anna Dot

Sala Gran

•  Background Immunity / Ricardo Trigo

•  No es homosexual simplemente el homófilo sino el cegado por el falo perdido / Equipo Palomar (Rafael Marcos Mota / Mario Páez Sanchez)

•  El misterio de Caviria / Antoni Hervas

Projectes deslocalitzats

•  Teatre d'amadors / Oriol Nogues

•  La materia como forma / Ariadna Parreu

Projecte de comissariat

•  La dissidència nostàlgica / Joana Hurtado Matheu

Previous Next
Ricardo Trigo
Dimecres, 27 Abril, 2016 - Diumenge, 12 Juny, 2016
Sala Gran

Des d’un enfocament neomaterialista, el projecte investiga certs materials que, descontextualitzats del seu àmbit empresarial, científic i tècnic, deriven en suports utilitzats en les arts visuals. D’aquesta manera, els materials funcionen directament com a discurs, i no com a mitjà, explicitant els mecanismes que els invisibilitzen i neutralitzen dins les formes flexibles de l’art. En definitiva, Background Immunity explora com la noció de progrés afecta la manera com es constitueixen les formes de representació artística, així com les relacions de dependència tècnica entre desenvolupament científic i discursos artístics sensibles a l’evolució social de la tecnologia.

Equipo Palomar (MarioKissme + R. Marcos Mota)
Dimecres, 22 Juny, 2016 - Diumenge, 4 Setembre, 2016
Sala Gran

Dins la seva prolífica producció literària, Alberto Cardín esbossà en 1976 un guió cinematogràfic, encara inèdit, sota el títol No es homosexual simplemente el homófilo, sino el cegado por el falo perdido, avui part de la Biblioteca Alberto Cardín. El context d'elaboració del guió s'emmarca dins del primer projecte de llei per la reforma política i l'elecció del primer president en democràcia rere la dictadura. La seva activació i realització -per primer cop- al present torna a incidir a les macropolítiques estatals just en un moment de canvi de paradigma, o el que s'està anomenant segona transició.

Anna Dot
Dimecres, 22 Juny, 2016 - Dimarts, 6 Setembre, 2016
Espai Cub

El 24 de setembre de 2013, Ted Cruz, el senador de l’estat de Texas, va anunciar a la premsa que parlaria fins que no pogués aguantar-se dret –“Until I am no longer able to stand”, va dir– en contra de la reforma sanitària proposada per Obama i coneguda com a Obamacare. L’endemà va fer un discurs de 21 hores que va ser considerat propi de la pràctica filibusterista, que consisteix a presentar un discurs de llarga durada amb l’objectiu de paralitzar el debat parlamentari i bloquejar l’aprovació d’una llei.

Until I am no longer able to stand proposa convertir l’Espai Cub en l’escenari per a la construcció d’un discurs filibusterista que tindrà lloc l’últim dia d’exposició del projecte. Aquest serà pronunciat amb l’objectiu d’endarrerir tant com es pugui l’hora pactada per al tancament de portes de La Capella. Durant els dies d’exposició, el Espai Cub s’anirà preparant per esdevenir un espai que faciliti l’elaboració del discurs final, i s’hi faran assajos oberts previs a l’últim dia. El procés de treball passa, doncs, per l’apropiació de les normes del joc filibusterista per intentar tancar les portes de La Capella més tard del que estava previst. Es farà una reflexió al voltant d’aquesta pràctica i s’exposaran una sèrie de relacions amb altres conceptes i referències diverses, com ara alguns discursos filibusteristes pronunciats al llarg de la història, la literatura i la manera de fer de Michel de Montaigne, la deriva, l’horror vacui i els blind text, entre altres.

Ricardo Trigo i Pau Magrané
Dilluns, 11 Juliol, 2016
Presentació de llibres

A les 19 h a la Llibreria Múltiplos

Es presentaran els llibres corresponents a les exposicions 'Background Immunity' de Ricardo Trigo i 'Demo' de Pau Magrané, que formen part de BCN Producció16. La jornada comptarà amb la presencia d'en David Armengol, qui presentarà la publicació Background Immunity de Ricardo Trigo. Per la seva banda, Latitudes (Max Andrews/Mariana Canépa Luna), serà qui presenti la publicació Demo de Pau Magrané.

Antoni Hervàs
Divendres, 16 Setembre, 2016 - Diumenge, 13 Novembre, 2016
Sala Gran

El misterio de Caviria parteix d’una investigació al voltant de la facultat transformista del dibuix, capaç d’activar-se, destruir-se, alterar-se i injectar vida a allò que l’envolta. Un espectacle visual a l’estil copla-terror on topen dues mitologies, la del cabaret barcelonès i la grega clàssica. Una invocació als déus del subsòl seguint la tradició del ritus dels Cabirs, en què el foc, la sang i la ridiculització dels atributs masculins són els ingredients essencials que permeten conèixer una història local i, alhora, universal.

Bárbara Sánchez
Divendres, 16 Setembre, 2016 - Diumenge, 13 Novembre, 2016
Espai Cub

Des de fa uns mesos visc al bosc de Dean, al sud-oest d’Anglaterra, a tocar de Gal•les. Durant aquest temps, m’han envaït un seguit de pensaments i reflexions sobre el que suposa un canvi d’estil de vida tan radical: passar de viure en una ciutat com Barcelona a aïllar-se en una casa a mitja hora amb cotxe del poble més proper. Alguns factors que s’han vist alterats en la meva vida han estat el pas del temps i la seva administració, i la manera com sembla que el bosc ho envolta tot en una còmoda lentitud. N’hi ha molts d’altres, com deixar enrere el consumisme, el soroll i les presses de la civilització, o altres de caràcter polític, com el fet de si l’aïllament respon a un desig de desobediència civil.

El projecte es tracta d’una sèrie de correspondències entre casa meva al bosc d’Anglaterra i La Capella a Barcelona. Cartes filmogràfiques que, fent servir el documental i homenatjant Chris Marker i Harun Farocki, i les correspondències entre Víctor Erice i Abbas Kiarostami, volen utilitzar aquests temes, entre altres, per reflexionar sobre la vida als boscos, per intentar esbrinar si Thoreau tenia raó quan va escriure que viure al bosc és viure la vida de forma real, o si tan sols es tracta d’una romantització de la naturalesa.

Antoni Hervàs i Eduardo Gión
Dijous, 27 Octubre, 2016
Visionat participatiu

Passi de 5 curts en format Súper - 8 de Pierrot, presentat i organitzat per Eduardo Gión
Dijous 27 d'octubre a les 18 h
Entrada lliure / Aforament limitat

Programa:

  +  Miss Drácula (22' 36'')
  +  Lecciones de sexualidad (17')
  +  La muñeca (27' 30'')
  +  Poseídos (10')
  +  El diario de Er (6' 50'')

Ariadna Parreu
Dimecres, 2 Novembre, 2016
Visita comentada

Hora: 17 h
Lloc: Materfad

Durant el mes de novembre i, per tant, de manera prèvia al seminari La matèria com a forma, Ariadna Parreu oferirà una visita comentada a Materfad, centre de materials de Barcelona.

L’única manera de conèixer els continguts del centre és mitjançant les visites comentades que fan regularment els membres de l’equip que en forma part. Seguint aquestes mateixes dinàmiques, Ariadna Parreu ofereix una visita particular des de l’òptica i la sensibilitat dels seus interessos artístics en la matèria. Es tracta, doncs, d’una visita atípica en què l’artista assenyalarà els aspectes principals de la seva investigació.

 

Inscripcions a la visita comentada: La inscripció a la visita és gratuïta i cal reservar plaça per correu electrònic a lacapella@bcn.cat o al telèfon 932 562 044.
La capacitat és limitada a un màxim de 20 assistents.

Bárbara Sánchez Barroso, Ariadna Guiteras i Mireia Sallarès
Divendres, 9 Desembre, 2016
Presentació

Projecció, conversa i presentació de la publicació
Amb l’autora, Ariadna Guiteras i Mireia Sallarès
Divendres 9 de desembre, a les 19.30 h
Llibreria Calders Passatge de Pere Calders, 9
Cartas desde el bosque és un projecte sobre la vivència del bosc i un dels projectes de BCN Producció 2016 que s’han exposat recentment a l’Espai Cub de La Capella.

Lloc: Llibreria Múltiplos (c. Joaquim Costa, 24)

Data: Dijous 19 de gener a les 19h

Conversa i presentació de la publicació Until I am no longer able to stand d'Anna Dot i de la sèrie de dibuixos Anotacions al marge, de Rafel G. Bianchi, a càrrec de David Armengol, Raimon Guirado, Rafel G. Bianchi i Anna Dot.

 

Until I am no longer able to stand és el projecte que l’Anna Dot va presentar dins del marc de Bcn Producció16 a l’Espai Cub de La Capella. Es tractava d’un exercici d’oralitat de llarga durada que desafiava els horaris i la capacitat d’atenció i resistència dels oients i de la pròpia oradora. En ocasió de la presentació de la publicació resultant, el tutor del projecte David Armengol, Raimon Guirado (de Folch Studio) i Anna Dot parlaran del mètode d’escriptura de Michel de Montaigne, del procés de disseny de la publicació i de finals oberts.

Oriol Nogues
Dissabte, 21 Gener, 2017
Deslocalitzat

Lloc: Centre Moral de Gràcia (Carrer Ros d'Olano, 9)
Hora: 20.30 h
Durada: 60 min

Teatre d’amadors vol incidir en la capacitat ficcional de l’actor amateur i fer visible la consciència i la gestió del valor simbòlic del grup. És al teatre amateur on l’actor mai no desapareix darrere del personatge, sinó que el seu rol social continua present en escena, en un teatre en el qual els actors i el públic són sovint intercanviables i formen part d’un mateix grup social.

S’ha proposat al grup de teatre amateur El Centre, del barri de Gràcia de Barcelona, de tornar a treballar un text del seu repertori (La Rambla de les floristes, de Josep Maria de Sagarra) assumint l’absència d’un dels actors de l’obra, evitant la solució “productiva” –buscar un substitut de l’actor desaparegut– i prioritzant la via “afectiva”, per revelar el discurs i donar una visibilitat més gran als vincles entre els integrants.

El projecte busca donar testimoni de tot el procés –de treball, emocional i estètic– sorgit a partir d’aquest pacte ficcional. Durant els mesos d’octubre i novembre, s’escenificaran davant la càmera un seguit d’assajos i sessions de treball.

La pel•lícula resultant del procés es projectarà al públic a la seu del grup, el teatre d’El Centre. Més endavant es farà un col•loqui amb l’artista i amb persones vinculades al projecte, seguit de la presentació de la publicació corresponent.

 

Antoni Hervàs
Dimecres, 25 Gener, 2017
Presentació i show

Presentació de la publicació El misterio de Caviria a l’escenari de l’Antic Teatre.

Antoni Hervàs i Latitudes –tutors del projecte– conversaran al voltant de l’execució del projecte, la transformació del color, la condició mutant del dibuix i la xarxa d’afectes, accions i escenaris que ha activat El misterio de Caviria.

Aquesta presentació precedirà l’espectacle especial ¡El desplume!, en el qual Antoni Hervàs col·labora amb una part del mural que va exposar a la tardor del 2016 a La Capella.

¡El desplume!, concebut com un homenatge a Pierrot i a l’escena barcelonina del cabaret, està produït per Eduardo Gión i conduït per Víctor Guerrero. Artistes convidats: Toni Arroyo, Gilda Love i Brigitta Lamoure.

Francesco Arena
Divendres, 3 Març, 2017 - Diumenge, 30 Abril, 2017
Performance

Cada dia, en horari d’obertura de la sala
Inscripcions individuals o per grups de dues o tres persones al punt d’informació de la sala i a: lacapella@bcn.cat

Núria Miret i Judith López
Dissabte, 4 Març, 2017 - Dissabte, 29 Abril, 2017
Visita comentada

Visites per la dissidència nostàlgica de l’exposició i de La Capella a càrrec de Núria Miret i Judith López.
Cada dissabte a les 18.00 h.

Joana Hurtado
Dimarts, 14 Març, 2017
Visita comentada

Visites comentades a càrrec de la comissària Joana Hurtado Matheu.
Dies 14 de març i 25 d’abril, a les 18.00 h.

Aimar Pérez Galí
Dissabte, 25 Març, 2017
Performance

25 de març, 12 h. Boyberry
Places limitades. Inscripcions a: lacapella@bcn.cat
En col•laboració amb Boyberry

Lúa Coderch
Dissabte, 1 Abril, 2017
Performance

1 d’abril, 10 h. Moll de les Drassanes, s/n
Places limitades. Inscripcions a: lacapella@bcn.cat
Aquesta activitat es pot veure afectada per causes meteorològiques

Amb Un viatge d’anada i tornada Lúa Coderch ens convida a fer junts un breu recorregut en una golondrina, les antigues embarcacions recreatives del port. Una estona al sol, si n’hi ha, acompanyats d’unes quantes narracions i alguns silencis. El recorregut s’entrellaça amb la veu mentre seguim amb la mirada el paisatge o fixem l’atenció en alguna cosa, alguna escena. És un lapse de temps perdut, des que abandonem el moll fins que hi tornem, amb l’excusa de veure la ciutat a distància, des d’una altra perspectiva, com si l’abandonéssim, excepte que el nostre viatge, igual que el dels ocells migratoris, és d’anada i tornada. 

 

 

Joana Hurtado
Diumenge, 2 Abril, 2017 - Dijous, 27 Abril, 2017
Cinema

Zumzeig Cinema

Peter Watkins, La Commune (Paris 1871) 345 min, 2000.
2 d’abril, 17.00 h.

Filmoteca de Catalunya

Jean-Marie Straub i Danièle Huillet, En rachâchant. 7 min, 1982.
Eric Baudelaire, The Anabasis of May and Fusako Shigenobu, Masao Adachi and 27 Years Without Images. 66 min, 2011.
4 d’abril, 21.00 h.

Deimantas Narkevičius, The Role of a Lifetime. 16 min, 2003.
Patricio Guzmán, Nostalgia de la luz. 90 min, 2010.
5 d’abril, 21.00 h.

Sandra Ruesga, Haciendo memoria. Entre el dictador y yo. 10 min, 2005.
Michael Haneke, Caché. 118 min, 2006.
6 d’abril, 21.00 h.

Zumzeig Cinema

13, 20 i 27 d’abril.

 

 

Adrian Schindler
Dijous, 4 Maig, 2017
Performance

Dijous 4 de Maig, a les 19h. La Capella
Places limitades. Inscripcions a: lacapella@bcn.cat
En col•laboració amb el Goethe Institut