BCN Producció

BCN Producció 2017 comença el procés de selecció de propostes per a la desena edició. Adreçat a la comunitat artística de Barcelona i la seva àrea d’influència, aquest procés obert incentiva la realització de projectes que necessiten recursos de producció i suport institucional per dur-se a terme.

Amb aquest programa, La Capella contribueix a donar resposta a les necessitats econòmiques i de producció dels artistes, mentre segueix de prop les línies discursives de l’art actual. 

Per a qualsevol dubte relacionat amb aquesta convocatòria, podeu posar-vos en contacte amb La Capella: lacapella@bcn.cat

MODALITATS:

PROJECTES EXPOSITIUS 

Tres projectes d’exposició individual de petit format en un espai aproximat de 4 × 8 metres que se situarà a l’entrada de La Capella

Tres projectes per a exposicions individuals a la Sala Gran de La Capella

Un projecte de comissariat de petit format en un espai aproximat de 4 × 8 metres que se situarà a l’entrada de La Capella

Un projecte de comissariat a la Sala Gran de La Capella

PROJECTES NO EXPOSITIUS 

Dos projectes deslocalitzats

Dos projectes d’investigació

Un projecte de publicació

Tres projectes de propostes en viu

Dos projectes en entorns digitals

El jurat, format per David Armengol, Monica Bello, Joan Casellas, Latitudes (Max Andrews i Mariana Cánepa), Mireia Sallarès, Alexandra Laudo i Oriol Gual (amb veu i sense vot), s’encarregarà de seleccionar els projectes.

Les persones interessades hauran d’omplir el formulari de participació abans del dia 2 de maig a les 11 h.

 

Previous Next
David Mutiloa
Dimarts, 18 Juliol, 2017 - Dilluns, 25 Setembre, 2017
Exposició

SYNTHESIS repassa les transformacions esdevingudes durant les últimes dècades en les dinàmiques del treball productiu: la digitalització dels processos, la fractalitació del temps i els espais, l'absorció de facultats cognitives i afectives, etc. Durant una gran part del segle XX, el treballador va lluitar per assolir una condició social que li permetés escapar de l'alienació ocasionada per la feina, però aquesta aspiració a l'autorealització es va acabar integrant perfectament dins de la cadena productiva, cosa que ha generat un estat de depressió constant i generalitzat. SYNTHESIS buscarà traçar la gènesi d'aquest canvi, prenent-lo com el punt d'inflexió en el qual resideix l'origen de la tragèdia contemporània.

Marco Noris
Dimarts, 1 Agost, 2017 - Dimecres, 28 Febrer, 2018
Projecte Deslocalitzat

L'estiu de 2017 Noris va recórrer caminant els 160 quilòmetres de la frontera hispanofrancesa de la povíncia de Girona per on van passar els principals camins de l'exili republicà. Durant el recorregut, l'artista pintarà una obra per cadascuna de les 198 fites que marquen el límit: caminar i pintar tot unint punts al llarg de la frontera, com en equilibri en aquesta línia invisible que divideix en dos el que és un, fent visible el que és invisible i desplegant, d'aquesta manera, un nou escenari de la memòria.

Irene Solà
Dimecres, 13 Setembre, 2017 - Diumenge, 24 Juny, 2018
Entorns digitals

Notes on a novel (that I am not going to write) or the swimming pool, or the hair, the herb and the bread or the tomato plant és el projecte d'Irene Solà en el marc de Barcelona Producció per entorns digitals

NOTES ON A NOVEL és un projecte sobre llavors que no creixen, o sobre el fet de plantar un pomer i veure que surt una tomaquera. És la preparació d'una novel·la que ja no es té la intenció d'escriure. És una novel·la que no ha estat escrita i tot el que hauria pogut ser. És un projecte sobre escriptura en la contemporaneïtat digital, perquè totes les notes per a aquesta novel·la s'escriuran en línia en un Google Drive públic. És una metanovel·la feta de tots els fragments, diàlegs, materials descartats, notes, llistes d'idees, etc., que no han estat trenats. I és també una piscina plena de pensaments, llibres, articles, converses, preguntes, descobriments, recerques, anècdotes i històries.

NOTES ON A NOVEL a partir del 18 de setembre de 2017, en aquest enllaç: notesonanovel.com

Nyamnyam
Dissabte, 30 Setembre, 2017
Deslocalitzat

L'Associació Cultural Nyamnyam explicarà el seu projecte "Són els microorganismes els que tindran l'última paraula", el proper dissabte 30 de setembre, a la jornada organitzada pel Centre Cívic El Sortidor, que celebra el desè aniversari d'A TAULA! Cicle de cultura i gastronomia.

Data: Dissabte 30 de setembre, a partir de les 11h del matí

Lloc: Centre Cívic El Sortidor (Pl. Sortidor, 12. Poblesec)

Clàudia Pagès
Dimecres, 11 Octubre, 2017 - Diumenge, 7 Gener, 2018
Sala Gran

Talk Trouble és una exposició que mostra diferents línies d'investigació centrades en les estructures i sistemes de circulació de la parla. Un eix lingüístic, sonor i performatiu que s'expandeix cap a registres diversos com el text, l'objecte o la instal·lació.

Matteo Guidi
Dimecres, 11 Octubre, 2017 - Diumenge, 7 Gener, 2018
Sala Petita

És un fantasma, l'ésser amb qui es relaciona aquest home dibuixat amb una vara a la mà que veiem a la peça central d'aquesta exposició? I qui és aquest home? I què tracta de fer? Sembla que vagi a les palpentes, però podria ser que només fos algú que duu a terme una activitat pràctica que li han ordenat, com és ara fer moure una tela. O és una bandera i l'està fent onejar? I, si és una bandera, de quin color és? Sembla blanca. Així doncs, potser s'està rendint. I si el que importa no és tant el que fa moure o onejar, sinó el que hi pugui haver a sota?

Poques pistes ens dona Matteo Guidi amb el títol de la seva obra Remover con una vara de madera (Fer moure amb una vara de fusta). I les dues peces en blanc i negre que s'exposen a la sala d'exposicions grisa i fosca tampoc no sembla que deixin gaires evidències: una fotografia retro il·luminada del que sembla un racó d'un magatzem i la videoprojecció d'una animació en bucle dibuixada a mà.

Nyamnyam
Diumenge, 29 Octubre, 2017
Projecte deslocalitzat

Primera intervenció del projecte 'Són els microorganismes els que tindran l'última paraula', a la Huerta La Vanguardia. Aquest és el primer espai triat com a context de fermentació activa i disruptiva.

Dedicarem el matí a compartir les dinàmiques de l'hort i sumar-nos a la preparació de l'altar i la Fiesta de los muertos mexicana. Cuinarem juntxs el dinar insitu amb la tecnologia i infraestructura que ens ofereix el lloc, tot elaborant un àpat a base de ferments i ingredients de l'hort. Després de dinar, farem un taller obert a tothom, per a compartir la preparació de la nuka.

Diumenge 29 d'octubre, de 12h a 18h.

Entrada lliure, però escriviu a i@nyamnyam.net si us voleu quedar després.

 

 

Christina Schultz
Dijous, 9 Novembre, 2017
Investigació

Objectes i desitjos és una indagació narrativa sobre els objectes i les persones que creuen la frontera entre el Marroc i Europa, i també sobre els desitjos que tenen. Basant-se en la metodologia poètica dels antics aventurers, l’artista catalanoalemanya Christina Schultz presentarà els resultats de la seva recerca i de la seva residència a Le 18.

Clàudia Pagès
Dissabte, 11 Novembre, 2017
Performance

Lectura en tres actes.

1.Rage, Home & Insults.

2. Bromes internes, Romance & Contagious

3. Emissions, Fools & Bonding

La lectura començarà a les 12 del migdia.

Amb Aleix Clavera, Noela Covela, Ameen Metawa i Clàudia Pagès.

Matteo Guidi
Dijous, 16 Novembre, 2017
Visita

Per ampliar la proposta expositiva, Matteo Guidi ha organitzat una visita al Centre de Col·leccions del MUHBA guiada per Jorge Luis Marzo. L'objectiu de la visita és reflexionar, a partir del cas del qual parteix Remover con una vara de madera, sobre els fantasmes que assetgen la memòria del nostre país, aquells que vam enterrar més ràpid i més profundament.

Places molt limitades.

Imprescindible confirmar reserva a: lacapella@bcn.cat

Anna Moreno
Dimecres, 22 Novembre, 2017
Presentació de publicació

El proper 22 de novembre, a la sala d'Actes del COAC, tindrà lloc la presentació de la publicació "The Drowned Giant", a càrrec de l'artista Anna Moreno i l'arquitecte i investigador Lluís A. Casanovas.

Col·legi Oficial d'Arquitectes de Catalunya. Demarcació Barcelona. Plaça Nova, 5 (Ciutat Vella). A partir de les 19h.

Claudia Pagès
Diumenge, 7 Gener, 2018
Performance

Com a tancament de l'exposició Talk Trouble es farà una lectura en tres actes:

-Rage, Home & Insults

-Bromas internas, Romance & Contagious

-Emissions, Fools & Bonding

amb Aleix Clavera, Noela Covelo, Ameen Mettawa i Claudia Pagès.

Diumenge 7 de gener, a les 12h.

Taller Estampa
Dimarts, 9 Gener, 2018 - Diumenge, 24 Juny, 2018
Investigació

El mal alumne. Pedagogia crítica per a intel·ligències artificials estudia els mecanismes de la visió artificial i l’aprenentatge per mitjà de xarxes neuronals. Avui dia, les màquines veuen i aprenen, però què vol dir “veure i aprendre”? És possible pensar una pedagogia crítica per al seu aprenentatge? Com podem subvertir els usos normatius –comercials i de monitorització– d’aquestes eines? El nostre projecte d’investigació s’orienta a experimentar en aquest camp per mitjà de tres estratègies bàsiques: produir aprenentatges alternatius, valorar els resultats inesperats d’aquestes eines (moltes vegades considerats errors) i aconseguir fer parlar aquestes eines no de les imatges sinó d’elles mateixes, amb l’objectiu de revelar característiques del seu aprenentatge.

Àlex Muñoz
Dimecres, 10 Gener, 2018 - Diumenge, 24 Juny, 2018
Entorns digitals

Eixams explora els territoris de l’apicultura en un encreuament experimental amb les arts visuals i el videodocumentalisme del qual podem extreure expressions del comportament de la vida de les abelles en formats de coneixement compartit, recerca i assistència a la salut del rusc per tal de facilitar la tasca de l’apicultor per mitjà de ginys i experiments dissenyats específicament per a la recerca, alhora que visualitza les dades mitjançant una instal·lació audiovisual.

Dani Montlleó
Dimecres, 24 Gener, 2018 - Diumenge, 1 Abril, 2018
Projecte individual. Sala Gran

El misteriós trajecte per París d'un cotxe amb un estrany artefacte al sostre recorrent la ciutat, emetent i escampant com un virus vibracions i ones subsòniques el març o l'abril del 1968, va atraure la meva curiositat. El trajecte, percebut tan sols per una petita part de la població, pels Gaston Lagaffe (Sergi Grapes) de la ciutat i del país, es va produir un mes o dos abans de la Revolució del Maig del 68. Si, com diuen alguns, la Revolució Soviètica del 1917 originàriament no va ser res més que un happening de Lenin, la revolució parisenca del 68 potser té l'origen en les males vibracions d'un gafe.

Camille Orny i Magda Vaz
Dimecres, 24 Gener, 2018 - Diumenge, 1 Abril, 2018
Projecte individual. Sala Petita

En una Barcelona embrancada en l'economia col·laborativa globalitzada, un pis compartit és patrocinat per una multinacional russoamericana. A canvi d'uns escassos béns materials, els seus habitants exhibeixen la marca en la intimitat de casa seva mitjançant un lot de roba comuna.

Quim Pujol
Dijous, 12 Abril, 2018 - Dimecres, 18 Abril, 2018
Acció en viu

Els colors són una construcció cultural que consisteix en identificar i anomenar una franja determinada de l’espectre lluminós. Aquest projecte proposa una acció en viu basada en expressions relacionades amb els colors per tal de desenvolupar una composició de paraules, sons i gestos que ens facin dubtar del que produeixen els colors. Com les pantalles “Verd croma”, aquest treball és una superfície on es pot projectar qualsevol cosa.

Eliana Beltrán
Dijous, 12 Abril, 2018 - Dimecres, 18 Abril, 2018
Acció en viu

The Reading Room és un projecte que s’interessa per explorar obertament altres formes de lectura col·lectiva. La seva tercera sessió presenta una acció que se situa entre els límits de l’assaig obert, el microteatre, la performance i la instal·lació escultòrica, tot estudiant la idea de l’escriptura d’obres de teatre com a mitjà. Treballant des de la reapropiació del text “El cuerpo omnisciente”, de Miran Božovič, ric en material narratiu, pinzellades surrealistes, filosofia del materialisme, misogínia dissimulada i adoctrinament, i en el qual s’examina el tema de la veu acusmàtica en la primera novel·la de Diderot, Les bijoux indiscrets, i en llegendes pitagòriques com a possible origen del terme, es proposa una desconstrucció de sentit que passa per l’acció de dues dones bateria que corporitzen dos i tres personatges, una escultura que es presenta com a actor i tota una alteració de la idea de lloc que passa per allò que és audible com a representació i com a ficció.

Les Brontë
Dijous, 12 Abril, 2018 - Dimecres, 18 Abril, 2018
Acció en viu

Volem muntar una gran festa bacanal grecoromana pop-punk-glam-trash-glitch com a forma de resistència a l’ocupació i la colonització de la poètica corporal per part del capitalisme, en un homenatge a la llibertat del cos i un reclam del seu poder transportador com a portal als grans misteris de l’art. Una col·lecció d’arxius perduts del futur. El postapocalipsi és una condició psicoestètica. Jonquis estètics en situació de sobredosi. El kitsch és el nou rococó.

Irina Mutt
Divendres, 27 Abril, 2018 - Diumenge, 24 Juny, 2018
Projecte de comissariat. Sala Gran

“A break can be what we are aiming for” és una cita directa de l’autora Sara Ahmed que ens remet a la noció de ruptura, de trencament, però també de pausa, d’interrupció. L’element fràgil pot ser una estructura, un context o una situació que ens va desgastant, trencant, fent mal. El fet de sentir-nos vulnerables fa que ens calguin espais segurs i de trobada on recuperar forces i fer família, grup, tribu, guerrilla. Cuidar-se un mateix i cuidar els altres és també un acte polític. Tenim alguna manera de relacionar-nos amb la ruptura que no busqui la restauració del que s’ha trencat? Quedar-se a fora pot ser l’espai segur. Un trencament podria ser allò que volem, ser esquerda i martell a la vegada.

Les obres i els formats per a aquesta exposició circulen i travessen aquestes idees entorn de la vulnerabilitat com a potència, l’energia de ser derrocat i derrocar a la vegada, buscant, en un doble sentit, la idea d’espai segur i també la possibilitat d’expandir-se, de circular de manera fragmentària i col·lectiva.

Paco Chanivet
Divendres, 27 Abril, 2018 - Diumenge, 24 Juny, 2018
Projecte individual. Sala Petita

Subvivim en l’era de l’alta definició i la baixa empatia. Darrere el règim de la transparència s’amaga la dictadura dels objectes especulars. La identitat s’ha fragmentat en cibermorfemes: filtres, “m’agrada” i altres clics. La promoció massiva és la nova fe i un tallafoc immunològic desactualitzat transforma l’alteritat en horda de World of Warcraft. Als peus de la vall del Silici, una col·lecció de dits llisca sobre les aigües negres d’un llac congelat; en les seves profunditats, un sortilegi titil·lant tanca l’energia eròtica en una sala de xat cartesiana. Por i fàstic a AliExpress. El temps es torna historial de compres i el programari predictiu assetja l’accident. Filòsofs pornoexistencialistes debaten les diferències entre societat de l’espectacle i societat espectral: “Ne vous connectez jamais” a la façana d’un centre de dades. A la llunyania, el plor escòpic d’unes veus en autotune s’ofega en un mar quantificat. Greenpeace protegeix Tecnogaia. Guerra freda de dades pel control de les lectures minucioses i pobres. Nick Land, premi Nobel de la Pau. Manifestants ciberrealistes assalten la indústria parapsicològica: no a les xarxes de fantasmes hiperconnectats. Steve Jobs cargo cult. Quan les rialles es converteixen en smile, només ens queda dir “LOL”.