Història

La Capella de l'Antic Hospital està ubicada en el conjunt monumental de l'Hospital de la Santa Creu i de la Casa de Convalescència, i és un edifici catalogat com a monument historicoartístic d'interès nacional.

Una butlla del papa Benet XII va fer possible la construcció, a partir del 1401, del conjunt hospitalari de la Santa Creu. Aquesta butlla fundacional ratificava l'acord entre el Consell de Cent de la ciutat, el bisbat i el capítol de la catedral de reunir en una sola institució tots els serveis hospitalaris que hi havia a la ciutat en aquells moments. L'Hospital de la Santa Creu es va crear en un context en què Barcelona estava en plena expansió econòmica, i la nova institució va néixer sota un modern concepte de gestió centralitzada.

Es tenen notícies de l'església gràcies a una concòrdia del 1402 entre el rector de Santa Maria del Pi, Guillem Carbonell, els administradors de l'hospital i el Consell de Trenta. A conseqüència d'això, el bisbe de Barcelona va autoritzar els administradors de l'hospital a construir una església, amb diverses capelles i altars. La Capella es va acabar de construir l'any 1444, a la part sud-oest del conjunt, sobre una estructura anterior, pertanyent a l'antic hospital d'en Colom. Al segle XVIII va ser molt reformada, amb l'afegit d'una nova volta perforada per una llanterna i l'obertura d'un portal barroc, decorat amb una imatge al·legòrica de la caritat, obra de Pere Costa (1730).

Més endavant, entre els anys 1930 i 1960, gràcies a les diverses actuacions de restauració del conjunt arquitectònic de l'hospital, es va poder recuperar la volta de canó (romànica) de la Capella, pertanyent a l'edificació del segle XIII, i algunes voltes dels segles XV i XVI.

Al final del segle XIX, l'hospital havia quedat desbordat pel creixement de la ciutat i es va traslladar a la nova seu de l'Hospital de Sant Pau (la construcció del qual va anar a càrrec de Lluís Domènech i Montaner entre el 1902 i el 1930). El 1926, l'Ajuntament de Barcelona va comprar l'edifici antic i en va començar la reconstrucció. La Capella es va destinar a activitats culturals i el 1968 s'hi va presentar una gran exposició retrospectiva de Joan Miró. A partir del 1994, s'ha dedicat a presentar les obres dels artistes emergents de la ciutat.

La Capella està ubicada al barri del Raval de Barcelona, al centre històric de la ciutat. És un dels barris més turístics, vius i canviants de Barcelona

Fotografia: Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Autor desconegut.